Menu SCENTLINQ HELLAS P.C Website Logo

ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ;

Γνωρίζετε ότι;


Ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με την αίσθηση της όσφρησης και τα αρώματα

Η αίσθηση της όσφρησης συχνά παραβλέπεται σαν ένας τρόπος προώθησης προϊόντων. Η σχεδιασμένη και ελεγχόμενη εφαρμογή αρωμάτων χρησιμοποιείται από  σχεδιαστές, επιστήμονες, καλλιτέχνες, αρωματοποιούς, αρχιτέκτονες και σεφ. Ορισμένες εφαρμογές των αρωμάτων συναντώνται σε περιβάλλοντα όπως ξενοδοχεία, καταστήματα, καζίνο, ιδιωτικές λέσχες και καινούργια  αυτοκίνητα. Για παράδειγμα, "τεχνικοί στο Sloan-Kettering Cancer Center του της Νέας Υόρκης διαχέουν  άρωμα βανίλιας  στον αέρα για να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν ποιο ήρεμοι τα συμπτώματα κλειστοφοβίας που δημιουργεί μια εξέταση σε μαγνητικό τομογράφο (MRI) . Αρώματα χρησιμοποιούνται στο Chicago Board of Trade για να μειωθεί το επίπεδο θορύβου στην πλατφόρμα συναλλαγών.
 
Μπορείτε να μυρίζετε κάτι καινούργιο κάθε μήνα. Τα αρωματικά σας κύτταρα  ανανεώνoνται κάθε 28 ημέρες, έτσι κάθε τέσσερις εβδομάδες αποκτάτε μια “καινούργια μύτη".
 
Η όσφρηση είναι η πιο δυνατή από τις αισθήσεις μας. Οι άνθρωποι μπορούν να θυμηθούν μυρωδιές με 65% ακρίβεια μετά από ένα χρόνο, ενώ η οπτική ανάκληση είναι περίπου 50% μετά από τρεις μήνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η όσφρηση είναι η αίσθηση που συνδέεται περισσότερο με τα συναισθήματα μας. Έτσι, όταν την συνδέσουμε με ένα προϊόν η μία υπηρεσία, μπορεί να αποκομίσουμε οφέλη. Οι μελέτες δείχνουν ότι το 75% των συναισθημάτων μας ενεργοποιούνται από μυρωδιές που συνδέονται με την ευχαρίστηση, την ευημερία, το συναίσθημα και τη μνήμη - Ενδιαφέρον όταν θέλετε οι άνθρωποι να αγοράσουν τα προϊόντα σας. Μια από τις πιο κλασικές μυρωδιές από την παιδική μας ηλικία είναι η μυρωδιά των μολυβιών ζωγραφικής. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 85% των ανθρώπων θυμούνται την παιδική τους ηλικία, όταν εκτίθενται στην μυρωδιά των κηρομπογιών  Crayola, καθώς και σε μαρκαδόρους που έχουν αρωματιστεί με το ίδιο άρωμα.
 
Η μυρωδιά από ένα νέο δερμάτινο σακάκι ή ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια μας κάνει όλους χαρούμενους. Αλλά ένα καινούργιο αυτοκίνητο μυρίζει καλύτερα από όλα. Μια τεχνητή "μυρωδιά καινούργιου αυτοκίνητου" ψεκάζεται στα αυτοκίνητα και διαρκεί για έξι εβδομάδες περίπου. Ο καθένας μας δεν μπορεί να έχει μια Rolls-Royce,  θα μπορούσε ωστόσο να πάρει τη μυρωδιά. Ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου αναπαράγει το άρωμα της Silver Cloud του1965 μέσω συστήματος αρωματισμού που βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα, για να δημιουργήσει ξανά τη μυρωδιά μιας κλασικής Rolls. Το ίδιο ισχύει και για τις αεροπορικές εταιρίες. Η Singapore Airlines δημιουργεί ένα άρωμα  Ανατολής στις πτήσεις της. Το άρωμα του άνθους του λωτού και των δασών μπαμπού προσφέρεται σε ζεστές πετσέτες  στους επιβάτες.


 Η Ιστορία των αρωμάτων

Το άρωμα καθιερώθηκε σαν θεσμός όταν ο Λουδοβίκος ο  15ος  ήρθε στο θρόνο τον 18ο αιώνα. Η αυλή του ονομαζόταν "la cour Parfumée" (η αρωματισμένη Βασιλική αυλή). Η Madame de Pompadour παράγγελλε μεγάλες προμήθειες  αρωμάτων, και ο βασιλιάς Λουδοβίκος απαιτούσε ένα διαφορετικό άρωμα για τα διαμερίσματα του κάθε μέρα. Η αυλή του Λουδοβίκου του 15ου  έπαιρνε το όνομα της από τα αρώματα που χρησιμοποιούσαν καθημερινά όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στα ρούχα, τις βεντάλιες και τα έπιπλα. Τα αρώματα λειτουργούσαν σαν ένα υποκατάστατο για το σαπούνι και το νερό. Η χρήση τους στη Γαλλία αυξάνονταν σταθερά.Τον 18ο αιώνα, αρωματικά φυτά  καλλιεργούνται στην περιοχή Grasse της Γαλλίας για να προμηθεύουν με πρώτες ύλες στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία αρωμάτων. Ακόμα και σήμερα, η Γαλλία παραμένει το κέντρο δημιουργίας και εμπορίας αρωμάτων στην Ευρώπη.

 
Τα αρώματα έφτασαν στο αποκορύφωμά τους στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ερρίκου του 18ου και της Βασίλισσας Ελισάβετ της 1ης .  Όλοι οι δημόσιοι χώροι έπρεπε να είναι αρωματισμένοι κατά την διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ, επειδή δεν μπορούσε να ανεχθεί ενοχλητικές μυρωδιές. Ειπώθηκε ότι η δύναμη της όσφρησης της ισοφάριζε μόνο με την αιχμηρότητα της γλώσσας της. Οι κυρίες της άυλης ήταν πολύ υπερήφανες για την δημιουργία νέων αρωμάτων και επεδείκνυαν τις δεξιότητές τους στην ανάμειξη τους.